Güney Kore Hakkında Bilgiler


Merhabalar, bu aralar Güney Kore ile ilgili birçok şeyle ilgilendiğim için kültürleri hakkında da biraz araştırma yapayım dedim. Hazır araştırma yaparken sizlerle de paylaşayım dedim. Umarım sizi aydınlatan bir yazı olur. Keyifli okumalar :)




Öncelikle hepimizin bildiği dizilerinden bahsetmek istiyorum. Kdrama olarak adlandırılan dizileri çoğunlukla 16-25 bölüm arasında değişkenlik gösteriyor. Üstelik bizim dizilerimiz gibi 2 saat değil 1 saat. Hatta mini dizileri 15 dakika kadar kısa bir süre bile olabiliyor. Bu açıdan bizim dizilerden çok daha başarılılar. Bilindiği üzere bizim senaristlerimiz 'kimin eli kimin cebinde' mantığında kurgular üretiyorlar. G. Kore'de bunun aksiye ikinci çocuk sendromu bile az işlenen bir konu. İzlerken aman o onunla mı sevgiliydi? bu bunun kızı mıydı? Yok ya bu onun başka adamdan oğluydu gibi beyin yakan durumlardan uzak kalıyoruz. 



G. Kore'dekiler doğduklarında direkt bir yaşında sayılıyorlar. Kendimden örnek vereyim. Türkiye'de 18 yaşında olarak kabul edilirken Kore'de 19 olarak kabul ediliyorum.



Bir diğer konu ise kilo. Biz Türkler bu konuda pek takıntılı olmasak da - böyle bir genelle yapmak pek doğru değil ama neyse- Koreliler öyle değil. Boyunuz kaç olursa olsun 50 kilonun üzerindeyseniz G. Kore'de kilolu olarak sayılıyorsunuz. Eyvahlar yanii... Bunun için Koreliler yedikleri yemeklerin üzerine kalorisini belirten etiketler kullanıyorlarmış. Yani Kore'ye gitsek psikolojik baskı altında o çok sevdiğimiz baklava ve çikolatayı kalorisi yüzünden yiyebileceğimizi sanmıyorum :D 



Kore dizileri izleyenler bilir, çoğunun dişleri inci gibidir. Bunun sebebi Kore'de dişçilerin çok pahalı olmasıymış. O yüzden dişlerine çok iyi bakıyorlarmış. 

Dişten bahsetmişken başka bir bilgiye daha geçelim. Gözler. Çoğumuzun bildiği üzere Korelilerin gözleri bizimkilere oranla küçük. Bunun nedeni tek göz kapaklı olmalarıymış. Üstelik ülke genelinde çift göz kapağı ameliyatı oldukça yaygınmış. 



Biz Türklerin belkide en seveceği bilgiye geldik. Yemek. :) Kore'de "Nasılsın? İyi misin?" sorusu yerine "Yemek yedin mi?" sorusu daha çok yaygın kullanılırmış. Bizim gözümüzden bakacak olursak "Nasılsın?" sorusu yerine "Yemek yedin mi?" sorusu bir kadına morali bozukken limitsiz kredi kartı vermek gibi :D



Ve bizde "Anaam kızz bunları da mı görecektik! Püüü!" tepkisini alacak bir bilgi. Kore'de erkeklerin el ele tutuşması birbirinin dizine oturması yani birbirlerine yakın davranması oldukça normal bir durum olarak karşılanıyormuş. Tabii ki yakın arkadaş olmak koşuluyla. Yoksa eşcinsel evliliklere pek olumlu gözle bakmıyorlarmış. Biz de ele ele diz dize durmaları başta belirttiğim tepkiyle veya kınayan bakışlarla karşı kaşıya kalacağından bir gün Kore'ye giderseniz bakışlarınıza hakim olun efenim :D



Günümüzün bağımlılığı internet! Güney Kore dünyanın en hızlı internetine sahip! Teknoloji konusunda Japonya'dan aşağı kalır bir teknolojiye sahip değiller yani :) Vee okuduğum bir blogda ücretsiz WİFİ bulmak da oldukça kolaymış. Bizim ülkede WiFi adını "az ye de kendide bir internet al" yaptıklarını göz önünde bulundurursak bu oldukça güzel bir şey :) 



Makyaj.
Her ne kadar bizim ülkemizde sadece kadınlar arasında yaygın olsa da G. Kore'de erkekler arasında da yaygın.  Hatta birkaç sitede yapılan habere göre ülke geneli makyaj bağımlısı olmuş durumda. Bu biraz üzdü.. 


4 sayısı ölümü çağrıştırdığı düşünüldüğü için uğursuz rakam olarak görülüyor. Bu nedenle Kore'de 4 rakamına rastlama olasılığımız oldukça düşükmüş. 

Bir diğer ölüm göstergesi ise kırmızı kalem. Daha doğrusu kırmızı mürekkep. Kırmızı ile birisinin adını yazdığınızda onun ölmesini istediğiniz anlamına bile gelebiliyormuş aman dikkat..


Bu biraz üzücü bir bilgi. :'( G. Kore dünyada intihar oranı en yüksek 2. ülkeymiş.  Bunun nedeninin zor eğitim şartları ve askerlik yapmamak gibi nedenleri olduğu ileri sürülüyor fakat ne kadar doğru olduğu tartışılır.

Askerlikten bahsetmişken askerlik süresi 2 yıldır. 


Kore'de binalar bizimkiler gibi sıralı şekilde değil, binanın yaş sıralamasına göre diziliymiş. Mesela sokaktaki 1 numaraya sahip ev en yaşlı evmiş. Sanırım bu epey bir adres karışıklığa sebebiyet verir. 


Erkekler hoşlandıkları kadınlara ayakkabı ederlermiş ve kabul etmek için geleceklerinde onları giymelerini isterlermiş. Ne kadar hoş bir şey değil mi? Nedense bunun bizim ülke versiyonunu düşündüğümde kafamda naylon terlikler beliriverdi :D


Şimdilik son madde ise yeni evli çiftlerin evine giderken tuvalet kağıdı götürürlermiş. Bunun sebebi ise onlara uzun ve temiz bir hayat temennisi anlamına geldiğine inanmaları.


Kore hakkındaki bilgiler şimdilik bu kadar. Eğer yazıyı beğendiyseniz ve başka ülkeler hakkında böyle şeyler görmek istiyorum diyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kısmına bunu belirtmeyi unutmayın! :) Yeni blog yazılarında görüşmek dileğiyle! :') 

Bana ulaşabileceğiniz adreslerim ise şöyle : 
İnstagram : @daisyandbook
mail : gncarazz@gmail.com

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.