Konuş Benimle - L. Halse Anderson | Kitap Yorumu

Yazar : Laurie Halse Anderson
Orjinal İsmi : Speak 
Çevirmen : Duygu Yücel
Yayınevi : Go Kitap
Sayfa Sayısı : 304
Basım Yılı : 2015

Herkese merhabalar! 2016 yılının ilk yorumu ile karşınızdayım! Konuş Benimle hakkında hiçbir olumsuz yorum okumadım ve görmedim ki bence de gayet harika bir kitaptı. Kitabı bitirdikten sonra filminin nasıl olduğunu merak edip onu da izledim. Filmi de gayet güzeldi fakat kitabı daha iyiydi tabii ki :)
Kitabın ilk sayfalarında okur mektuplarından oluşturulmuş bir mektup vardı ki beni çok etkiledi. Boğazım düğüm düğüm oldu ve ağlayacaktım. Yazar böyle bir kitap yazmakla tecavüze uğrayan bireylerin korkmamalarını susmamalarını ve suçluların onlar değil onlara bu pisliği yapanlar olduğunu çok iyi bir şekilde anlatmış.
Direk böyle balıklama daldım fakat burası spoiler içermiyor merak etmeyin. Kısaca size konusundan bahsedeyim,

"Melinda tek tük konuşmasının dışında hiç konuşmayan içine kapanık, arkadaşlarının değimi ile ucube bir kızdır. Fakat kimse bu sessizliğinin altında yatan geçeği merak etmez ve kimse onu umursamaz. Bir gün artık konuşmaya ve bu sessizliğinin altında yatan pisliği ortaya çıkarmaya karar verir ve birden çevresinde onu ucube olarak tanımlayan insanlar tarafından görünmezlikten kurtulur ve bütün gerçekler gün yüzüne çıkar. Artık susma değil konuşma zamanıdır!"


Anlatımın dışında nereden başlasam bilemiyorum. Aslında ben herkes tarafından beğenilen kitapları seven biri değilim ki bu kitabı okurken de tereddüt ettim. Ya yine sevmezsem diye.. Beni haklı çıkartmadı kitap ve o güzel yorumların hakkını verdi. Kitapta konuşmakla ilgili bir alıntı vardı. Hala aklımda dönüp duruyor. 
"Aslında kimse ne dediğinizi umursamıyor." diye.. Bu çok doğru. Çok konuşan bir insan sustuğunda dikkat çeker. Ya da hiç konuşmayan bir insan konuştuğunda. Gerçek anlamda ne konuştuğunu dinlemeyiz. Bizim için sadece sözcükler birer bla bla bla ve yankıdan ibarettir. Günümüzde pek çok konuda sessiz kalıyoruz. Melinda birçok insan için çok iyi bir örnek böyle durumlarda.. Bu konuda çok kızgınım aslında söylenecek çok şey var kadınlara yapılan iğrençlikleri televizyonlarda görüyor ya da bizzat şahit oluyoruz. Dur diyemiyoruz yeter diyemiyoruz, desek bile durduramıyoruz! Başta yazara gönderilen okur mektuplarından bir şiir oluşturulduğunu söylemiştim. Bu kitap pek çok kişiye ses verdi ve KONUŞ BENİMLE  diyen insanlara KONUŞACAK güç verdi. Yayınevine bu harika kitabı bizim okumamıza olanak verdiği için kendi adıma teşekkür ederim. Başka neler söyleyebilirim bilmiyorum. Kitabı okuma fırsatınız varsa okuyun.
 Bir sürü şey vardı yorumu yazmadan önce aklıma ama hepsi aklımdan uçup gitti. Ama şunu öğrendim. 
Asla susmayın! KONUŞUN! Benimle veya başkasıyla.. Ezilmeyin hele ki sizi kadın olduğunuz için ezenler karşısında eğilmeyin dik durun ve KONUŞUN, BAĞIRIN!  

Kendinizi asla ama asla küçük görmeyin! Sözcükler en büyük silahlar unutmayın! ;) 



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.